annonce fra boligmagasinet

Den rigtige tandlæge kan hjælpe dig med din tandlægeskræk

Op imod 40% af danskerne lider af tandlægeskræk, hvilket er en stor andel af den danske befolkning, som egentlig går rundt med en frygt, der ganske givet er ægte, men desværre også selvsaboterende. Tandlægeskræk er generelt et udbredt fænomen på tværs af mange lande, og det er da også en stor mundfuld at få diverse apparater i munden, hvorefter man skal gabe og synke, samtidig med at man er hunderæd. 

Men hvordan forekommer tandlægeskræk egentlig? Hvorfor er det, at så mange af os danskere går rundt med en frygt for at besøge vores tandlæge, og hvordan kan det i det hele taget påvirke os på sigt, hvis man i højere grad vælger at blive væk fra det jævnlige tjek?

Konsekvenserne af tandlægeskræk

Vi får kun ét sæt tænder at gøre godt med i vores lange liv. Og selvom, at tandpleje er noget, som der bliver undervist i folkeskolerne til børn fra en tidlig alder, så har vi fortsat meget at indhente. Eksempelvis er der mange voksne mennesker, der døjer med diverse smerter, som stammer fra dårlig tandpleje samt tandhygiejne. Står den dårlige tandpleje på i en længere periode, så udvikler situationen sig, og besøget hos tandlægen vil derfor også involvere mere indtrængende indgreb, end hvis man havde børstet sine tænder med omhu.

Mange danskere ender derfor i en ond cirkel, hvor at den dårlige tandpleje hjemmefra resulterer i øget visit  til tandlægen, som man egentlig frygter, hvorfor at man undgår tandlægen. 

Tandlægeskræk starter som regel allerede i en tidlig alder, hvor man i folkeskolen jævnligt får tjekket tænderne for at se, om alt er som det skal være. Tandlægerne gør som regel altid deres ypperste for, at patienten får en behagelig oplevelse, men tandpleje kræver i ny og næ indgreb, der kan føles ubehagelige. Dette kan forekomme i forbindelse med huller i tænderne, fjernelse af en tand eller rodbehandling. Dertil handler tandlægeskræk i høj grad også om forventningsafstemning samt undervisning, inden den enkelte procedure går i gang. 

God kommunikation kan afhjælpe tandlægeskræk

Hospitalerne arbejder under samme vilkår, hvor lægerne altid gennemgår operationen med patienten, inden patienten bliver lagt i narkose. Man vil gerne føle sig i trygge hænder, og det er ikke alle mennesker, der har lige let ved at give slip på kontrollen. Her kæmper tandlæger særligt, da patienten i de fleste tilfælde kun bliver lokalbedøvet, hvorfor at patienten selvfølgelig er vågen under indgrebene. 

Hos Martin Åside, din Ringsted tandlæge, bliver der lagt særlig vægt på at danne trygge rammer for patienten, så denne person kan føle sig tryg og sikker.